TERVEZZE MEG A PÁRKÁNYÁT ÉS KALKULÁLJON ÁRAT NÉHÁNY KATTINTÁSSAL!

Keresés
Keresés
Close this search box.
0

Biztos, hogy a Travertin mészkő a legjobb választás? Segítünk a döntésben!

Mi az a travertin?

A travertin egy mészkő típus, tehát először terjünk ki az utóbbira. A mészkő egy üledékes kőzet, aminek legalább 90 százalékát kalcium-karbonit alkotja. A monomineralikus kőzet több módon keletkezhet, ami nagymértékben befolyásolja annak minőségét. A mészkövekről részletesebben korábbi cikkünkben olvashatsz.

A travertin mészkő édesvízi állatok és növények maradványaiból jön létre, ami miatt gyakran nevezik édesvízi, vagy tavi mészkőnek. A legelterjedtebb elnevezése – a travertin – az ókori Rómáig vezethető vissza, amikor birodalom szerte használták az édesvízi mészkövet. 

A szó maga a latin tiburtinus szóból ered, ami azt jelenti, hogy kő Tivoli városából. Ekkoriban a várost még Tiburként tartották számon. Hazánkban mésztufa néven is találkozhatunk az anyaggal.

mi az a travertin mészkő

Hogyan keletkezik a travertin mészkő?

Ahogy korábban említettük, a travertin édesvizekben jön létre, elsősorban hévízforrásoknál, ami miatt időnként a forrásmészkő megnevezéssel is találkozhatunk. A jellemzően langyos, melegebb hőmérsékletű édesvízből kicsapódó kalcium-karbonát felhalmozódásával jön létre a travertino. Az így keletkezett mészkövön algák és mohák telepednek meg, amelyre további réteg mészkő rakódik le. Ez a kör folyamatosan ismétlődik, ami a travertin jellegzetes szerkezetét adja.

A folyamat a mészkőbarlangokban is lejátszódik, ahol a kicsapódás eredményeképpen különböző formájú cseppkövek jönnek létre.

mészkőbarlang

Magyarországon több helyen található travertin. Többek között a Margitszigeten, Óbudán, Selmecnél, Tokaj és Sárospatak környékén lelhető fel jelentős mennyiségben édesvízi mészkő. Cseppkő formájában is több helyütt megcsodálhatjuk a természetes kő képződmény, egyebek mellett az Aggteleki és az Abaligeti barlangban.

Travertin jellemzői

Az édesvízi mészkő jellemzően fehér színű és lyukacsos, csöves szerkezetű, ami a korábban említett lerakódott moháknak és algáknak a következménye. Bár a travertino alapesetben fehér színű, azonban találkozhatunk más színárnyalatban is vele. 

A mészkövek legalább 90 százaléka kalcium-karbonát alkotja, azonban a fennmaradó körülbelül 10 százalék viszont jelentősen befolyásolhatja a mészkő színét. Például a vas-oxidnak köszönhetően akár vörös színű édesvízi mészkővel is találkozhatunk. A hüvösebb vízekben pedig jellemzően barnásabb árnyalatú travertino jön létre.

Travertin felhasználási területei

Az édesvízi mészkő alkalmas kül,- és beltéri homlokzat burkolásra, jól felhasználható a fürdőszobában, illetve a konyhában is. Továbbá kerítéselem burkolataként is jól funkcionálhat a tömörebb szerkezetű tavi mészkövek.

travertin felhasználása

Travertínó összehasonlítása a többi mészkővel

Ha kültéri mészkő burkolatot keresünk, akkor leggyakrabban a travertin és a tengeri mészkővel – úgynevezett korallmészkővel – találkozhatunk. Miben különbözik a kettő mészkő típus?

Strapabíróság

Ahogy korábban is írtuk, az édesvízi mészkő lyukacsos, szivacsos szerkezetű a keletkezési körülmények miatt. Ez pedig jelentősen csökkenti az édesvízi mészkő fizikai ellenállóságát. Minél lyukacsosabb a mészkő szerkezete, annál kevésbé ellenálló a természet viszontagságaival szemben, különösen a faggyal szemben, mivel nagyobb a vízfelvevő képessége.

Felhasználhatóság

Felhasználhatósága is alulmarad a tengeri mészkővel szemben. Egyrészről a korallmészkő egy adott felületen a travertinhez képest sokkal egységesebb, meghatározott színű felületet biztosít. Ezáltal könnyebben illeszthető a modern, akár a minimalista enteriőrökhöz is.

travertin tulajdonságai

Színpaletta

Másrészről pedig sokkal változatosabb színben kaphatóak a tengeri mészkövek. Az utóbbiak a sárgától a vörösön át a feketéig bármilyen színt felvehet, míg a travertin a fehér, és vöröses-barnás szín skálán mozog.

Egyedibb

A korallmészköveket csekély elérhetőségük miatt kimondottan díszítőköveknek használták az ókor óta. Európában az ókorban és a középkorban a könnyebben hozzáférhető, a kontinensen is fellelhető travertinek voltak elterjedtebbek, ami napjainkra is igaz.

Válassza Ön is az egyediséget, valamint az időtállóságot otthonában és tekintse meg az Amonstone prémium minőségű tengeri mészkő kínálatát!

További cikkek

Pénznem

HUF

Vastagság

Itt tudja megadni, hogy milyen magasságú párkányt kíván rendelni. Nagyobb igényebevétel esetén (pl.: kültéren 3 cm) vastagabb párkányt javaslunk, míg beltéren a vékonyabb változat is tökéletesen megfelelő lehet.

Mélység

Itt tudja megadni a párkány mélységét cm-ben. FONTOS! Kültéri párkány esetében a végleges falsíktól érdemes minimum 3cm-es túlnyúlással számolni a megfelelő vízelvezetés érdekében.