TERVEZZE MEG A PÁRKÁNYÁT ÉS KALKULÁLJON ÁRAT NÉHÁNY KATTINTÁSSAL!

Keresés
Keresés
Close this search box.
0

Mi a gránit és miért az egy egyik legjobb burkoló anyag?

A gránit a földkéreg egyik leggyakoribb alkotó eleme, ami a Föld mélyén keletkezik. A forró magma a föld felszíne vezető útján folyamatosan veszít hőmérsékletéből, ami a magmában található oldott ásványi anyagok lassú kiválásához és kikristályosádásához vezet. A folyamat rendkívül lassan megy végbe, így a kristályok nagyobbak és rendezettebb lesznek. Ennek jóvoltából nyeri el a gránit jellegzetes szemcsés mintázatát és rendkívüli tömörségét.

E két tulajdonságának – a szilárdságának és sokszínűségének – köszönhetően a gránit az ókor óta az egyik legnépszerűbb alapanyag, ami az utóbbi években egyre keresettebb. A magmás kőzet széles körben, többek között építőanyagként, padló,- és falburkolatként, illetve bútorlapként felhasználható 

Mi a gránit?

A gránit egy magmás eredetű kőzet, amely a földkéreg mélyebb rétegeiben képződik a magma lehűlése és kristályosodása során. Becslések szerint a kristályos kőzet alkotja Földünk szilárd burkának a 70-80 százalékát. A gránit kőzet leggyakoribb alkotóeleme a kvarc, az oligoklász, az albit, az ortoklász és a mikroklin. Elsősorban ezeknek az anyagoknak a mennyisége, illetve aránya határozza meg a gránit megjelenését, sokszínűségét és egyediségét. Emellett még számos más elegyet, többek között biotitot és muszkovitot is tartalmazhat a kőzet.

A gránit színe és mintázata nagyban függ attól, hogy mely anyagok dominálnak a kőzet szerkezetében. A gránit színét elsősorban a földpát ásványcsoport határozza meg. Például az ortoklász adja a gránit rózsaszínes, vöröses színét, a plagioklász a kékes szürkés árnyalatot, a biotit és a amfibol pedig a sötét, fekete, vagy zöld árnyalatát. Ezeknek az ásványok hiányában, vagy alacsony mennyisége miatt a gránit legtöbbször a kvarcra jellemző szürke, törtfehér színt veszi fel. A mintázatát a keletkezési körülménye határozza meg: azaz a nyomás nagysága, és a magma hülésének a sebesség.

Hogyan keletkezik a gránit?

A gránit a földkéreg mélyebb rétegeiben keletkezik, ami miatt bár a leggyakoribb kőzetek egyike a földön, mégis viszonylag magas a bekerülési költsége. A föld magjának hőjének és a magas nyomásnak hatására a kéregben található ásványok, többek között a korábban említett kvarc, ortoklasz, és feldspat megolvadnak, majd forró magma formájában lassan elindulnak a Föld felszíne felé.

A föld magtól távolodva a magma hőmérséklete folyamatosan csökken. A hűlés hatására a magmában lévő különböző ásványok elkezdenek kikristályosodni, és egymásba rendeződni, aminek a gránit különleges és egyedi szemcsés mintázatát köszönhetjük. A folyamat nagyon lassan történik – több millió évet is igénybe vehet -, és hatalmas nyomás alatt, ami magmás kőzet rendkívüli tömörségét eredményezi.

Gránit tulajdonságai

A magmás kőzet legtöbb tulajdonsága a tömörségéhez vezethető vissza. A kőzet sűrűségét a súlya is jól mutatja. Egy köbméter gránit súlya körülbelül 2.700 kilogramm. Ez azt jelenti, hogy míg egy átlagos gránit kőzetből készült konyhapult – 60×250 cm – súlya akár 162 kilogramm is lehet, addig egy laminált fából készült azonos méretű munkalap súlya 40-45 kilogramm között mozog csupán.

 • Szilárdság és keménység: A gránit rendkívül szilárd és kemény kőzet, ami ellenáll az időjárási viszantokságainak, a kopásnak és a mechanikai igénybevételeknek. Ennek köszönhetően  ideális választás az építőiparban, ahol tartósság és az időtállóság kiemelten fontosságú.
 • Kémiailag is ellenálló: A magmás kőzet ellenálló a korrózióval és a vegyi anyagokkal szemben is. Ennek jóvoltából a gránit könnyen tisztítható, illetve hosszú élet tartalommal bír. Többek között ennek köszönhetik rendkívül népszerűségüket a gránitból készült konyhapultok és munkalapok.
 • Változatos megjelenésű: A gránit a tévhitekkel ellentétben egyáltalán nem unalmas anyag. Számtalan mintázatban és színárnyalatban kapható a törtfehértől kezdve a vörösön át a mély feketéig.
 • Hőálló: A gránit olvadáspontja 1200-1300°C között mozog, így háztartási körülmények között nem kell tartanunk hő okozta sérülésektől sem. Ez ideális választásá teszi a gránit  kandallók és tűzhelyek burkolatának, illetve konyhai bútorlapnak.
 • Természetes megjelenés: A gránit egy természetes kőzet, amit felhasználást megelőzően kizárólag fizikai eljárásoknak vetnek alá..Ennek eredményeképpen a magmás közet az egyik legfenntarthatóbb anyag, és természetes eleganciát sugároz magából.
 • Vízlepergető hatású: Sűrűségének köszönhetően a víz nem tud behatolni a gránit szerkezetébe. Így a gránitból készült felületek természetes vízlepergető hatással bírnak, ami tökéletes választásá teszi kültéri ablakpárkánynak.

Ezek mellett még számtalan pozitív tulajdonsággal rendelkezik a gránit, többek között jó hangszigetelő, fagyálló és hipoallergén.

A gránit felhasználási területei

Az egyik legmeghatározóbb építőanyag

A gránit már több ezer éve kiemelkedő szerepet tölt be az építészetben és a művészetben. Az ókori Egyiptomban és a görög-római kultúrában például a gránitot „az istenek köveként” tisztelték, és számos monumentális épület megalkotásához felhasználták. A gránitnak köszönhetően emelkedtek fel az ókori piramisok, amelyek bár jórészt mészkőből épültek, azonban belső és külső burkolatában a magmás kőzet is nagy mennyiségben megtalálható.

Akárcsak az ókori egyiptomban, az antik görög és római időkben is gyakran használták fel a gránitot templomok, oszlopok és emlékművek építéséhez. A gránitot nem csak tartósága miatt alkalmazták gyakorta, hanem jelentőségteljessége folytán is. A középkorban, és a reneszánsz korban tovább élt a gránit grandiózus hagyománya. Számos templom és katedrális építéséhez használtak gránitot, elsősorban az alapok lefektetéséhez és a díszítő elemekhez. 

gránit tulajdonságai

Gránit felhasználási módja napjainkban

A gránit népszerűsége az évszázadok alatt változatlan maradt, a felhasználási módja és értelmezése viszont jelentősen megváltozott. Napjainkban a gránitot nem csak az építőiparban és a művészeti alkotásokhoz használják, hanem a lakberendezésben és az innovatív design projektekben is széles körben alkalmazzák:

 • Konyhapult: A gránit kiváló választás lehet konyhapultnak, mivel ellenáll a kopásnak, hőnek és nedvességnek, és könnyen tisztítható.
 • Konyhai eszköz: Nem csak pultként funkcionálhat a gránit a konyhában gránit. A kőzet kiváló alapanyagként szolgál kések, vágódeszkák és kerámia edények előállításához.
 • Beltéri burkolat: A gránit burkolatok egyszere tartósak és esztétikusak, ami ideális választásá teszi olyan helyeken, ahol nagy igénybevételnek van kitéve, ugyanakkor a megjelenés is fontos. Nem véletlen, hogy az exkluzív szállodák, és éttermek előnybe részesítik a gránitot.
 • Kültéri burkolat: A kőzet tökéletesen alkalmas kültéri burkolatnak, például járdához, teraszokhoz vagy medencék körüli területekhez. A gránit ellenáll az időjárás viszontagságainak és más egyéb környezeti hatásnak, mint például az UV sugárzás. 
 • Síremlék és emlékmű: A gránit tartós és könnyen megmunkálható, így gyakran használják síremlékek és emlékművek készítésére.
 • Művészeti alkotások: A gránitot gyakorta használják szobrokhoz és más művészeti alkotásokhoz, mivel impozánsak és könnyű dolgozni a közettel.
gránit felhasználása a konyhában

Mindig kérjünk szakértői segítséget

Bár az tény, hogy a gránitból készült elemek beszerzési ára drágább lehet, mint például egy laminált bútorlap, vagy a csempe, ellenben életre szóló értéket adnak az ingatlanhoz. Viszont ahhoz, hogy évtizedekig megőrizze eredeti formáját szakszerű kivitelezésre és anyag használatra van szükség. Ha felkeltette az érdeklődésünket az időtálló stílussal bíró gránit, akkor kérjünk szakértői segítséget, hogy megtaláljuk elképzeléshez legjobban passzoló anyagot és a kivitelezés is tökéletes legyen.

Az Amonstone csapatának több, mint két évtizedes tapasztalata van természetes kövek forgalmazásában és kivitelezésében. Az alábbi kategóriákban kínálunk kiváló minőségű gránit termékeket, gyártmányokat:

További cikkek

aranymetszés spirál

Aranymetszés a természetben

Története Az aranymetszéssel sok helyütt találkozhatunk a természetben, ami méltán felkeltette már az ókori matematikusok, művészek és építészek érdeklődését. Az ókori Görögországban először Püthagorasz, Theodórosz

Tovább olvasom

Pénznem

HUF

Vastagság

Itt tudja megadni, hogy milyen magasságú párkányt kíván rendelni. Nagyobb igényebevétel esetén (pl.: kültéren 3 cm) vastagabb párkányt javaslunk, míg beltéren a vékonyabb változat is tökéletesen megfelelő lehet.

Mélység

Itt tudja megadni a párkány mélységét cm-ben. FONTOS! Kültéri párkány esetében a végleges falsíktól érdemes minimum 3cm-es túlnyúlással számolni a megfelelő vízelvezetés érdekében.