TERVEZZE MEG A PÁRKÁNYÁT ÉS KALKULÁLJON ÁRAT NÉHÁNY KATTINTÁSSAL!

Keresés
Keresés
Close this search box.
0

Mi az a mészkő? Kezdjük az alapoknál

mi az a mészkő

Mi az a mészkő?

A mészkő egyike az üledékes kőzeteknek, amelyek a földkéregünket alkotják. Bár a földkéreg alig 5 százalékát teszik ki az üledékes kőzetek, mégis a szárazföldi felszínének háromnegyedét (Magyarország felszínének több, mint 97 százalékát), és szinte kivétel nélkül az összes állóvíz medrét e kőzetek borítják. Három csoportba soroljuk az üledékes kőzeteket:

  • Törmelékes (lösz, kvarc),
  • vegyi (kősó, kálisó) és 
  • szerves eredetű üledékes kőzetek, ahova a mészkő is tartozik a dolomit és a kőszén mellett.
mészkő képlete CaCO3, azaz kalcium-karbonátból épül fel

Mészkő tulajdonságai

A mészkő egy monomineralikus kőzet, azaz a jelentős részét egyetlen ásvány alkotja. Ez a mészkő esetén a kalcium-karbonát – vegyjele CaCO3 – , vagyis kalcit és/vagy aragonit. A fennmaradó részét – legfeljebb 10 százalékát – jellemzően kvarc, kova, agyag és szerves anyag alkotja.

A mészkő színe rendkívül változatos tud lenni köszönhetően a különböző alkotó elemeknek. Jellemzően minél magasabb a mészkő karbonát tartalma, annál fehérebb és homogénebb hatású. A szürke és fekete árnyalatát rendszerint a szerves anyagok adják. A magas szerves anyag tartalommal rendelkező – úgynevezett bithumenes – mészkövek jellemzően a legsötétebbek. A vöröses, barnás és sárgás színt pedig többségében a vas-ion adja.

Hogyan képződik a mészkő?

A mészkő többféleképpen is képződhet, ami nagyban befolyásolja annak tulajdonságait. A földtörténeti kor elején a vulkanikus tevékenységek eredményeképpen jöttek létre. Földünk vulkanikus aktivitása idővel csökkent és  különböző növények, illetve állatok maradványaiból létrejött mészkő vált meghatározóvá.

Bátran kijelenthetjük, hogy a legcsodálatosabb dolgokat a természet alkotja meg. Nincs ez másképp a mészkő esetén sem. 

hogyan képződik a mészkő

Vulkanikus tevékenység

A földtörténeti kor elején a vulkanikus tevékenységeknek köszönhetően alakult ki ez a különleges üledékes kőzet. A vízben oldott magmás kőzetekből a karbonát kicsapódott, és lerakódott a víz mélyén, ami végül mészkővé tömörült. Azonban ez folyamat idővel elhanyagolható mértékűvé vált, napjainkban csupán a trópusi tengerekben csapódik ki a vízből elhanyagolható mennyiségű aragonit.

Édesvízi mészkő, más nevén travertin

Édesvízi állatok és növények maradványaiból keletkezett üledékes kőzet, ami likacsos, csöves vagy szálkás szerkezetű. A többször mésztufaként emlegetett mészkő jellemzően fehér vagy barnás színűek. 

Magyarországon sok helyen felelhetőek, például Óbudán, Selmecen, Gánocon vagy a Margitszigeten. Az édesvízi mészkővel leggyakrabban travertin név alatt találkozhatunk, amelynek fizikai tulajdonságai alulmúlják a tengeri mészkövét A travertin mészkőről részletesebben a linkre kattintva olvashatsz.

Tengeri élőlények

Számtalan tengeri élőlény – kagylók, csigák, korallok és lehetne még sorolni – szilárd mészvázt épít magának. Az elhullott állatok, illetve a korallok felaprózódott maradványai a tenger mélyére süllyednek, ahol a tengerfenék élőlényei elkezdik lebontani azokat. Az egyre vastagodó üledékréteg a nyomás hatására cementálódik, aminek köszönhetően rendkívül tömör, jó minőségű üledékes egyásványos kőzet képződik.

A tengeri mészkövek – vagy másnéven korallmészkővek – a rendelkeznek a legjobb fizikai tulajdonságokkal: strapabíróak, időtállóak, számtalan módon felhasználhatóak és nem utolsó sorban színben, illetve mintázatban a legváltozatosabbak. Az Amonstone kizárólag prémium minőségű tengeri mészkővet és abból készült készterméket forgalmaz. Tekintse meg kínálatunkat!

mészkő tulajdonságait meghatározza a keletkezési mód

Mi adja a mészkő mintázatát? 

A tengeri mészkő látványos formáit mészvázas ősi lények maradványai és földtörténeti korok időszakain átívelő utóvulkáni tevékenységek együttesen hozzák létre. A megkövült rétegen átszivárgó termálvíz kalcium kristályokat épít a kőzet üregeibe.

A mészkő felhasználása

Az egyásványos közetet számtalan módon hasznosítják. Alapanyagként és adalékanyagként többek között a építészeti kötőanyagok és cement előállításához használják, valamint a cukor,– és festékipar számára is alapanyagként szolgál.

A mészkő legelterjedtebb felhasználási területe az építészet, akárcsak a gránité. Már évezredek ezelőtt felismerték sokoldalúságát, tartósságát és szépségét. Az üledékes közét időtállóságára szolgál példaként egyebek mellett római Colosseum, vagy az egyiptomi piramisok, amelyek korallmészkőből épültek és napjainkban is magasztosan állnak. Az Amonstone Luxor természetes mészkővel az utóbbi időtállóságat teremtheti meg otthonában is.

ókori piramisok is mészkőből épültek

A tengeri mészkő kiválóan használható fal,- illetve padlóburkolatként kültéren és beltéren egyaránt falburkoló. Tekintse meg kínálatunkat.

További cikkek

Pénznem

HUF

Vastagság

Itt tudja megadni, hogy milyen magasságú párkányt kíván rendelni. Nagyobb igényebevétel esetén (pl.: kültéren 3 cm) vastagabb párkányt javaslunk, míg beltéren a vékonyabb változat is tökéletesen megfelelő lehet.

Mélység

Itt tudja megadni a párkány mélységét cm-ben. FONTOS! Kültéri párkány esetében a végleges falsíktól érdemes minimum 3cm-es túlnyúlással számolni a megfelelő vízelvezetés érdekében.