TERVEZZE MEG A PÁRKÁNYÁT ÉS KALKULÁLJON ÁRAT NÉHÁNY KATTINTÁSSAL!

Keresés
Keresés
Close this search box.
0

7 fontos tudnivaló a természeteskő építőanyagokról

A mészkő egy természetes termék, minden kő egyedi és ezért a kialakulási sajátosságait rendelés előtt figyelembe kell venni.

Az optikai tulajdonságokat kéretik a használati körülmények között megítélni, a súrolófény nem ilyen megítélési körülmény.

Ha nincs egyéb megállapodás, a teljesítés az általános szabványok szerint, az www.amonstone.hu weboldalon meghírdetettek szerint valósul meg.

Szín, struktúra és felszíni eltérések

A színét, a struktúráját és a textúráját egy kőzetnek a különböző ásványi anyagok és ezek térbeli eloszlása adja. Így a színeltérések egy természetes kőnél magától értetődnek. DIN 18332 szabvány alapján (Természetes kő feldolgozása, 2.1.4 szakasz), szín, – textúra, – és struktúra eltérések kifejezetten megengedettek. Az eltérés mértékét részben minták segítségével lehet behatárolni.

Erek és repedések

A terméskő kialakulása földtani folyamatok eredménye. Évmilliók során a földkéreg szerkezete változott, tektonikai hasadások keletkeztek, amit a mészpát újra kitöltött és megszilárdított. Természetes jelenségek a kvarcerek, amik sok mészkő karakteréhez hozzájárulnak és a lapok mintázatát gazdagítják. Ezek az eltérések nem értékelhetők hiányosságként. A rétegekkel, árnyalatokkal, üregekkel…stb. kialakult mészköveknél a repedés és szerkezeti gyengeség természetes tulajdonság. Ezek alapvetően
elkerülhetetlenek, ezeket részben speciális, szakszerű tömítéssel kezelik.

Pórusok a kőzetben

A kőzet természetes keletkezése folytán porózus, lyukacsos. Külön művelettel, tömítéssel bezárhatóak ezek a pórusok. A megmaradt pórusok vagy később megnyílt pórusok nem kifogásolhatóak, hisz ezáltal csak a kőzet eredeti tulajdonságai válnak láthatóvá.

Méretbeli tolerancia

Az egyes mészkőlapok megengedett méretbeli eltéréseit a DIN 18332 szabvány tartalmazza. A méretbeli toleranciára vonatkozóan, a kő építőelemekre a DIN 18201 és DIN 18202 szabványok vonatkoznak, amik csak azt vizsgálják, a különböző kapcsolódó építőelemek illeszkedése egyértelműen károsodott-e. Irányított fénynél látható felületi egyenletlenségek a burkolatoknál megengedettek, ha ez a DIN 18202 szabvány által előírt határokon belül van.

Kültéri felhasználása a mészkőnek

Szakszerű felhasználás/beépítés és különösen a megfelelő vízelvezetés biztosítása esetén, szinte teljesen kizárható a fagykár. Kerülni kell a sózást, mivel ezek az anyagok nem sóállóak.

Ajánlások a tisztításhoz és ápoláshoz

Csak sav,- és lúgmentes, nem-maró, karcmentes tisztítószer használható, ami nem károsítja a felületet.

A vízszintesen burkolt mészkő felületeket minden esetben impregnálni kell!

Vállalatunk a Murexin Repol S4 impregnáló anyagot ajánlja (természetesen más gyártó által gyártott imregnáló anyag is megfelel ami a Repol S4 tulajdonságaival megegyezik!)

További cikkek

Pénznem

HUF

Vastagság

Itt tudja megadni, hogy milyen magasságú párkányt kíván rendelni. Nagyobb igényebevétel esetén (pl.: kültéren 3 cm) vastagabb párkányt javaslunk, míg beltéren a vékonyabb változat is tökéletesen megfelelő lehet.

Mélység

Itt tudja megadni a párkány mélységét cm-ben. FONTOS! Kültéri párkány esetében a végleges falsíktól érdemes minimum 3cm-es túlnyúlással számolni a megfelelő vízelvezetés érdekében.