TERVEZZE MEG A PÁRKÁNYÁT ÉS KALKULÁLJON ÁRAT NÉHÁNY KATTINTÁSSAL!

Keresés
Keresés
Close this search box.
0

Legfontosabb tudnivalók a mészkő burkolat, és párkány tisztításáról, illetve karbantartásáról

A mészkő egy gyönyörű természetes kő, ami az ókor óta töretlen népszerűségnek örvend. A természetes követ előszeretettel használják burkoló anyagként, vagy párkány gyanánt köszönhetően ellenállóképességének és hosszú élettartamának. Azonban nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy bár egy rendkívül strapabíró anyagról van szó, mégis megfelelő törődés hiányában meg fog látszani rajta az idő vasfoga. Ha meg szeretnénk előzni a kisebb-nagyobb szépség hibákat, akkor nem árt ha tudjuk, hogy hogyan is kell megfelelően tisztán tartani a mészkövet.

mészkő tisztítása házialg

Miért jó a mészkő burkolat?

Minek köszönheti rendkívüli népszerűségét a természetes kő? A mészkő lapok természetes megjelenésével minden térnek utánozhatatlan stílust kölcsönözhetünk, és elegáns atmoszférát teremthetünk. Emelletta természetes kövek nemcsak esztétikailag kivételesek, hanem rendkívül strapabíróak, illetve könnyen karbant,- és tisztántarthatóak. A mészkőről, és annak tulajdonságairól korábbi cikkünkben olvashat részletesen a linkre kattintva.

Hogyan tartsuk tisztán a mészkő padlóburkolatot?

A mészkő egy gyönyörű természetes kőzet, ami rendkívül népszerű padlóburkolatként. Bár egy rendkívül tartós anyagról van szó, aminek a várható élettartamát hosszú évtizedekben mérik, azonban fontos megjegyezni, hogy ha nem megfelelően gondozzuk, akkor veszíthet makulátlan szépségéből.

Ahhoz, hogy elkerüljük az apróbb sérüléseket és szépség hibákat, ismernünk kell a titkát annak, hogy hogyan kell szakszerűen tisztán tartani a mészkő burkolatot. Szerencsére ehhez nem kell semmilyen speciális eszköz, vagy tisztítószer. Egyszerű házi módszerrel is könnyen tisztán tarthatjuk a mészkő burkolatot. Csak egy kis odafigyelés, és rendszeresség kell hozzá.

Győződjünk meg a tömítés állapotáról

Az egyik legfontosabb lépés a mészkő padlóburkolat védelmében az, hogy rendszeresen felülvizsgáljuk a tömítését.  A mészkő viszonylag porózus anyag, ami miatt szakszerű tömítésre van szükség, hogy megakadályozzuk a foltok kialakulását, és eróziót. Szerencsére a tömítés állapotát könnyen ellenőrizhetjük:

Öntsünk vizet a mészkő burkolatra, majd nézzük meg, hogy a víz gyöngyözik-e a felületen, vagy beszívódik a pórusokon keresztül. Utóbbi esetén új tömítésre lesz szükségünk.

Száraz tisztítás

A természetes kő burkolaton lerakódott por a mészkő kopásához, és karchoz vezethet, illetve a fényes felület mattá válhat. Ezért célszerű naponta megtisztítani a mészkő burkolatot a portól, és egyéb szemcsés szennyeződéstől egy puha seprűvel. Emellett érdemes heti rendszerességgel felporszívózni a járólapot.

Nedves tisztítás

Egy jó tömítés félsiker, azonban ettől függetlenül szükség van a mészkő burkolat nedves tisztítására is. Fontos kiemelni, hogy a bár rendkívül strapabíróak a természetes kövek, azonban az erősebbek savak és a lúgok károsíthatják a mészkő burkolat felületét. Emiatt tilos olyan erős vegyszereket használni, mint a hipo. Az ecet vagy citromsav alapú házi tisztítószerek környezetbarátak lehetnek, de nem feltétlenül kőbarátok. Ehelyett érdemes pH-semleges tisztítószert használni a mészkő burkolat felmosásához.

Mészkő burkolat ápolása

A mészkő egy rendkívül strapabíró természetes anyag, ami hosszú évtizedekig képes megőrizni szinte makulátlan állapotát rendeltetésszerű használat és megfelelő tisztítási rutin mellett. Ugyanakkor időnként nem árt egy kicsit “kényeztetni” a mészkő burkolatot. Erre a célra mindig speciális, természetes kövekhez való ápolószert, vagy waxot használjunk.

mészkő burkolat tisztítása

Mészkő párkány tisztítása házilag

A mészkőből készült párkány rendkívül népszerű választás, mivel nagyon jól bírja a természetes viszontagságait. Viszont ez nem jelenti azt, ne kellene időt fordítani a mészkő párkány tisztítására. 

Szerencsére – akárcsak mészkő padló esetén – nem egy bonyolult feladat és speciális tisztítószerekre sincs szükség. Ha az alábbi egyszerű rutint rendszeresen elvégezzük, akkor biztosak lehetünk abban, hogy hosszú évtizedekig megőrzi eredeti állapotát a kőpárkányunk:

 1. Portalanítsuk le a felületet puha, mikroszállas porronggyal.
 2. Keverjünk ki egy enyhén szappanos vizet egy tálban, vagy egy szórófejes palackban. Figyeljünk arra, hogy pH semleges szappant használjunk, és ha lehet, akkor langyos vizet. Illetve ne használjunk túl sok tisztítószert, mivel csak megnehezíti a dolgunkat.
 3. Puha szivaccsal, vagy törlőkendővel alaposan, de óvatosan töröljük át a mészkő felületét. A makacsabb szennyeződésekhez se használjunk erősebb tisztítószert, vagy súrolókefét, mivel megsértheti a mészkő párkány felületét.
 4. Öblítsük le a tiszta vízzel a felületet. Mindig győződjünk meg arról, hogy nem maradt szappanos oldat a kőpárkányon, ami megakadályozhatja a mészkő természetes ragyogását.
 5. Végezetül puha papírral, vagy ronggyal töröljük szárazra a felületet, hogy megakadályozzuk a vízkő lerakódását.

Gyakorlati tanácsok a mészkő burkolat tisztán tartásához

A legfontosabb dolgok, amire mindenképp figyeljünk oda, mivel többet ártunk vele, mint amennyit használ:

 • Ne használjunk lúgos, vagy savas vegyszereket. Még citromsavas, és ecetes oldatot se.
 • Ne használjunk durva kefét, vagy más tisztítóeszköz még akkor sem, ha makacsabb szennyeződéssel állunk szemben.
 • Ne használjunk magasnyomású tisztítógépet.
 • Ne használjunk olaj alapú tisztítószert.

Az alábbi jótanácsok betartásával garantáltan hosszú évekig megőrizhetjük a mészkő burkolat, és párkány eredeti állapotát:

 • Rendszeresen ellenőrizzük a tömítés állapotát.
 • Portalanítsuk napi rendszerességgel.
 • Heti rendszerességgel enyhén szappanos oldattal mossuk tisztára.
 • Használjunk pH semleges tisztítószert.
 • Néhány havonta használjunk természetes kőápolót.
mészkő párkány tisztítása

Kérjünk szakértői segítséget

A mészkő burkolat, és párkány védelme az előbbi lerakásánál és az utóbbi beépítésénél kezdődik. A nem megfelelő kivitelezés, anyaghasználat jelentősen csökkentheti a természetes kőburkolat és párkány élettartamát. Ezért mindig megbízható helyről vásároljunk természetes kő termékeket és kérjünk szakértői segítséget a kivitelezéshez. 

Az Amonstone több, mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik természetes kövek forgalmazásában és kivitelezésben. Válogasson online a különböző, prémium minőségű mészkő, gránit és márvány termékek között és kérjen ajánlatot kivitelezésre is, hogy a természetes kőburkolatok egy életre szóljanak!

További cikkek

Pénznem

HUF

Vastagság

Itt tudja megadni, hogy milyen magasságú párkányt kíván rendelni. Nagyobb igényebevétel esetén (pl.: kültéren 3 cm) vastagabb párkányt javaslunk, míg beltéren a vékonyabb változat is tökéletesen megfelelő lehet.

Mélység

Itt tudja megadni a párkány mélységét cm-ben. FONTOS! Kültéri párkány esetében a végleges falsíktól érdemes minimum 3cm-es túlnyúlással számolni a megfelelő vízelvezetés érdekében.