TERVEZZE MEG A PÁRKÁNYÁT ÉS KALKULÁLJON ÁRAT NÉHÁNY KATTINTÁSSAL!

Keresés
Keresés
Close this search box.
0

Mi a márvány és mi teszi az időtlen elegancia jelképévé?

A márvány egy különleges metamorf kőzet, amely mészkőből vagy dolomitból alakul át a földkéreg mélyén uralkodó hatalmas nyomás és magas hőmérséklet hatására. Az átkristályosodási folyamat során a márvány szerkezete kristályossá válik, aminek jellegzetes fényes, szinte csillogó megjelenését köszönheti. Nemcsak szépsége miatt népszerű az anyag, hanem rendkívüli ellenálló képessége miatt is. Nem véletlen, hogy a márványt hosszú évezredek óta töretlenül felhasználják grandiózus épületek, művészeti alkotások és stílusos otthonok kialakításához. Ismerjük meg a csodálatos természetes kőzet titkát!


Mi az a márvány?

Röviden, a márvány egy metamorf kőzet, ami mészkőből vagy más dolomitból alakul át a hatalmas nyomás és a rendkívüli hőmérséklet hatására, ami a földkéreg mélyebb rétegeiben uralkodik. Az átalakulási folyamat – metamorfózis – során a kőzet szerkezete kikristályosodik. ami a márvány jellegzetes, csillogó kisugárzását adja. A márvány szerkezete kristályos, és főként kalcit (kalcium-karbonát, CaCO3) ásványból áll. A legtisztább márványok fehérek, viszont különféle ásványi anyagok, például vasoxidok jelenléte miatt a márvány más színekben is tündökölhet A márvány évszázadok óta népszerű építészeti és szobrászati alapanyag, ami egyszerre kölcsönöz eleganciát és tartósságot az alkotásoknak.

A márvány keletkezése

A márvány egy rendkívül hosszú és összetett geológiai folyamat eredménye. A márvány keletkezéséhez mészkőre, vagy más dolomit kőzetre van szükség, amelyek legtöbbször a meszes vázzal rendelkező élőlények maradványaiból jönnek létre. A tengerfenéken lerakódott üledékes kőzet a tektonikus mozgások következtében a földkéreg mélyebb rétegeibe kerül, ahol jóval nagyobb nyomás és hőmérséklet uralkodik. 

Az átkristályosodási folyamat 10 és 30 kilométeres mélységben megy végbe, ahol akár 800°C-os hőmérséklet és 800 MPa nyomás uralkodhat. Összehasonlításképpen a Mariana árok mélyén (-10.994 méter) 110 MPa, egy atomreaktor nyomástartájában 15 MPA nyomás uralkodik. Az úgynevezett metamorfózis folyamat több millió év alatt megy végbe. Ennek során a kalcit, vagy dolomit kristályok átrendeződnek és egy sűrűbb, homogénebb szerkezetű kőzet jön létre, amit márványnak hívunk. 

márvány bánya

Nem valódi márványok

A köznyelv gyakorta emlegeti a finomszemcsés szerkezete és polírozhatósága miatt a jó minőségű mészkövet is márványként, hogy kiemeljék esztétikai értéküket és luxus megjelenésüket. Magyarországon is számos helyen található olyan jó minőségű mészkő, amit olykor olykor márványként használnak fel. Egyik legismertebb példa a “tardosi márvány”, ami nem igazi márvány, hanem átalakult mészkő magas vastartalommal.

Márvány tulajdonságai

A márvány rendkívül tulajdonsággal rendelkezik, aminek köszönhetően a metamorf kőzetet évezredek óta kiemelkedő jelentőségű építőanyagként tartanak számon és számtalan művészt ihletett meg.

Esztétikai megjelenés

A márvány híres gyönyörű, csillogó felületéről és egyedi színárnyalatairól, amelyek a fehértől a feketéig terjednek, beleértve a szürkét, zöldet, rózsaszínt és vöröset. Az erezetek és mintázatok a benne található különféle ásványok miatt alakulnak ki, és minden márvány darabot egyedivé tesznek.

Strapabíró, ugyanakkor jól megmunkálható

A márvány kemény és ellenálló kőzet, amely jól bírja a fizikai igénybevételt és a kopást. Ennek köszönhetőek biztosak lehetünk abban, hogy a márványból készült elemek hosszú évtizedekig meg fogják őrizni eredeti fényüket.

Bár egy kifejezetten kemény közetről van szó, ettől független viszonylag könnyen megmunkálható a márvány és finom részletek is könnyen kialakíthatók belőle.

Hőálló

A márvány jó hővezető képességgel rendelkezik, és ellenáll a magas hőmérsékleteknek. Ezért jól hasznosíthat konyhai pultként, vagy kandallók és más felületek burkolására, ahol fontos a hőállóság.

Fényvisszaverő képesség

A márvány felülete kiválóan polírozható, aminek az eredménye egy magasfényű, tükröződő felületet lesz. E tulajdonsága emeli ki a legjobban a márvány esztétikai vonzerejét, különösen belső terekben, ahol elegáns és luxus megjelenést biztosít az egész helyiségnek.

Gyenge pontjai

A márvány kiváló tulajdonságokkal rendelkezik, azonban akad néhány gyenge pontja is. A kőzet érzékenyebb a savas anyagokra. károsíthatják a felületét és mattulást okozhatnak. Ezért fontos a megfelelő karbantartás és védelem, különösen konyhai alkalmazások esetén.

A márvány porózus anyag, ami azt jelenti, hogy hajlamos a foltosodásra és a pórusokon keresztül  beszivárgó anyagok elszínezhetik. A megfelelő impregnálószerek használata segíthet megvédeni a márványt a foltoktól és a szennyeződésektől.

márvány közet

Márvány felhasználási területei

A márvány már évezredek óta az egyik legnépszerűbb és legnemesebb anyag az építészetben és a művészetben egyaránt. Az ókori Görögország és Róma építészei és művészei előszeretettel használták templomok építéséhez, emlékművek és szobrok megalkotásához. A híres Parthenon Athénban és Michelangelo Dávid szobra Firenze városában mind a márvány időtlen szépségét és művészi értékét tükrözik.

Napjainkban

Jelentőségteljes emlékművek megalkotásához manapság is gyakorta használnak a márványt. Elegáns megjelenése és tartóssága miatt a márvány méltó anyag az emlékek megőrzésére. Emellett köztereken, és parkokban is gyakran visszaköszön a metamorf anyag. Az itt található szökőkutak és látnivalók, illetve egyéb diszítő elemek is gyakran márványból készülnek, mivel a kő emeli a hely presztízs értékét. és az időjárás viszontagságaival, illetve az állandó használattal szemben is ellenálló.

A márvány praktikuságát és presztízs értékét otthonunkban is – szinte – bármely helyiségben kamatoztathatjuk különböző módon.

Márvány konyhapult

Nem kell az egész konyhánkat márványba burkolni ahhoz, hogy érezzük a nemes anyag exkluzivitását. Egy jól megválasztott márvány konyhapult egész konyhánk stílusát meghatározza. Emellett kiváló hőálló tulajdonságuk és keménységük miatt tökéletesen alkalmasak a mindennapi használatra.

márvány konyha

Ablakpárkányok és belső könyöklők

Akárcsak a konyhánál, úgy a többi helyiségben is elég, ha csak egy egy elem készül márványból ahhoz, hogy emelje a belső tér stílusát. Például a márványból készült belső könyöklők elegáns kiegészítők lehetnek, amelyek természetes fényükkel és egyedi mintázatukkal utánozhatatlan stílust kölcsönöznek az egész helyiségnek. A márványból készült külső párkánnyal pedig biztosak lehetünk abban, hogy otthonunk stílusos megjelenésével ki fog emelkedni az utcaképből.

Fürdőszoba

A márvány fürdőszobai burkolatok és mosdópultok egy kifinomult és tiszta stílust kölcsönöznek a fürdőszobának. A kőzet rendkivül tartós és természetes módon vízálló, illetve csúszásmentes, ami ideálissá teszi a fürdőszobában. Egy jól megválasztott világ márvánnyal a térérzetet is növelhetjük.

Kerítés fedlapok

A márvány kerítés fedlapok nemcsak esztétikai szempontból vonzóak, hanem védelmet is nyújtanak a kerítés szerkezetének az időjárás viszontagságai ellen. Tartósságuk és eleganciájuk miatt népszerű választás a kültéren, ahol egyszerre láthat el funkcionális és dekorációs feladatot is.

Lépcső burkolatok

A márvány csillogó felülete és az egyedi mintázata különleges megjelenést ad a lépcsőknek, miközben ellenáll a kopásnak és a nagyobb igénybevételnek is. E tulajdonságai miatt gyakorta használják lépcső burkolatként luxus hotelekben, vendéglátóhelyeken és jelentőségteljes középületekben.

mi az a márvány


Fehér márvány az Amonstone kínálatában

A fehér márvány az elegancia és a tisztaság szimbóluma, amely minden térnek luxus megjelenést kölcsönöz. Az Amonstone kínálatában található Caracas fehér márvány egy kivételes minőségű anyag, ami tökéletes választásá teszi otthonra, vagy üzleti projekthez. Finom, homogén szerkezete és ragyogó fehér színe különleges atmoszférát teremt, bárhol is használják.

A Caracas fehér márvány ideális konyhapultokhoz, fürdőszobai burkolatokhoz, lépcsőkhöz és ablakpárkányokhoz, és kültéri felhasználáshoz egyaránt. Magas hőállósága, keménysége és könnyű megmunkálhatósága miatt kiváló választás minden olyan helyre, ahol a stílus és a funkcionalitás egyaránt fontos. Az Amonstone-nál elkötelezettek vagyunk amellett, hogy ügyfeleinknek a legjobb minőségű márványt kínáljuk, hogy otthonaik és projektjeik a lehető legszebb formában valósuljanak meg.

Fedezze fel a Caracas fehér márványt és kérjen egyedi ajánlatot a kívánt termékre! Adjon teret a természetes szépségnek és eleganciának az Amonstone segítségével!

fehér márvány

További cikkek

Pénznem

HUF

Vastagság

Itt tudja megadni, hogy milyen magasságú párkányt kíván rendelni. Nagyobb igényebevétel esetén (pl.: kültéren 3 cm) vastagabb párkányt javaslunk, míg beltéren a vékonyabb változat is tökéletesen megfelelő lehet.

Mélység

Itt tudja megadni a párkány mélységét cm-ben. FONTOS! Kültéri párkány esetében a végleges falsíktól érdemes minimum 3cm-es túlnyúlással számolni a megfelelő vízelvezetés érdekében.